Wereldreis Jasper en Rosanne

Profiel

Namen Jasper en Rosanne

Datum vertrek: zondag 19 april 2009
Datum terugkomst: maandag 19 april 2010

Momenteel in: Nederland 🇳🇱

Over ons/onze reis

Voorbereiding wereldreis 2009-2010

Ben je zelf ook van plan een langere periode te gaan reizen of vind je het interessant om te lezen hoe wij de hele reis voorbereid hebben? Hieronder staat beschreven hoe wij begonnen zijn met plannen, een indicatie van hoeveel geld je bij elkaar moet sparen en wat voor vliegticket je kan regelen. Ook staan er een aantal tips in over wat je niet moet vergeten voor je op reis gaat en wat je vooral thuis moet laten. Tot slot zijn er ervaringen van ons beschreven over wat we tot nu toe anders gedaan zouden hebben en hoe wij met heimwee proberen om te gaan. Veel leesplezier!

Hoe het allemaal is begonnen
Voor 2 jaar terug zijn we beiden naar het buitenland geweest voor stage. Jasper naar Curaçao en Rosanne naar Kenia. Daar is de hele reisgekte begonnen. Want zoals meerdere mensen zeggen; wanneer je er eenmaal aan begint wil je steeds weer weg. Toen we beiden terug in Nederland waren zijn we aan het denken gegaan. Het leek ons fantastisch, maar waar begin je...
We zijn allebei aan het werk gegaan en dat was eigenlijk het begin; geld sparen. Ook hebben we een boekje gekocht 'de wereldreiziger'. Hierin staan veel tips die ons geholpen hebben de hele reis voor te bereiden. Zo konden we een begin maken.

De eerste vraag; hoeveel geld moet je bij elkaar rapen om er een jaar tussenuit te knijpen. Wij zijn uitgegaan van een budget van 40 euro per dag met ons beiden. Van die 40 euro moeten we eten, slaapplaats en vervoer betalen. Dit maal 365 dagen is 14600 euro gezamenlijk. Nou willen we natuurlijk ook nog leuke dingen doen en een reserve hebben, aangezien Australië, Nieuw Zeeland, Tahiti en Paaseiland volgens onze verwachtingen (en zoals in het wereldreizigerboekje staat) boven het budget zouden uitkomen. Aan de hand van onze berekeningen en een invulschema op excel hebben we besloten beide 10.000 euro bij elkaar te sparen, buiten het vliegticket om. Het blijkt nu dat we met 40 euro MAKKELIJK rond konden komen in Azië, de ene dag ben je meer kwijt dan de andere natuurlijk. En in Australië lukt het voor 50 euro per dag. Voor Nieuw Zeeland, Tahiti en Paaseiland gaan we uit van 60 euro per dag en in Zuid- en Midden Amerika kost toch wel weer 50 euro per dag. Daar was dus ons begin, een berekening maken hoeveel maanden sparen er nodig zijn en waneer je dus ongeveer kan vertrekken.

Het ticket
Toen we al een eindje op weg waren met geld verzamelen zijn we rond september 2008 naar Kilroy gegaan (een reisbureau voor studenten/ jongeren). Beide 5 landen uitkiezen waar we graag naartoe zouden willen was de enige voorbereiding die we daarvoor getroffen hadden. Zo kwamen we dus met ons 10-landen plan bij Kilroy binnen. Zij hebben ons informatie meegegeven over de gebieden waar onze interesses lagen en zijn een offerte voor ons gaan samenstellen. De offerte kregen we al snel binnen op onze mail en bijna alle landen die we doorgegeven hadden stonden erin. Aangezien Zuid-Afrika ver beneden ligt, Canada ver boven en Zuid-Amerika dan weer ver beneden, was deze offerte nogal aan de prijs. Het zijn namelijk nogal wat Miles die je dan aflegt en daar zit 'm de prijs nou juist ook in, daar hadden wij geen rekening mee gehouden.

Er zijn wereldtickets in verschillende prijsklassen en dus met een verschillend bereik in Miles. De Miles die je overlands aflegt worden ook meebrekend in je wereldticket (denk bijvoorbeeld aan de Transsiberië Express die van Moskou naar Bejing rijdt, of zoals dat wij van Hong Kong naar Bali gereisd zijn, dit wordt allemaal bij je Miles opgeteld). Verder is zo'n ticket een jaar geldig, wat dus betekent dat je binnen het jaar terug moet zijn of buiten het jaar om zelf een ticket moet betalen.

We hebben na het ontvangen van onze eerste offerte aangegeven dat dit ticket boven ons budget lag en dat het een wereldticket moest worden van rond de 3500 euro pp. Na heel wat offertes en op en aanmerkingen verstuurd te hebben via de mail was het ticket dan eindelijk naar onze wens en voor 3000 euro pp! Zo ziet ons ticket eruit;

  • Van Amsterdam (via Helsinki) naar Hong Kong (overlands zijn we in 4 maand naar Bali gegaan)
  • Van Denpasar Bali naar Sydney Australië
  • Van Sydney Australië naar Auckland Nieuw Zeeland (misschien hadden we dit zelf ook wel via Quantas kunnen boeken en dan dus weer vanaf NZ naar Tahiti met wereldticket, maar geen idee of dit goedkoper geweest zou zijn)
  • Van Auckland NZ naar Papeete Tahiti
  • Van Papeete Tahiti naar Paaseiland
  • Van Paaseiland naar Santiago Chili (van Chili moeten we zelf overlands naar Costa Rica zien te komen. Op dit moment hebben we nog geen idee hoe we dat allemaal gaan doen, maar wanneer we daar zijn zal het zichzelf wel weer oplossen, dat is het avontuur en zorgen zijn voor morgen)
  • Van San Jose Costa Rica (via Madrid) naar Amsterdam

Binnen Azië hebben we wel een aantal keer en vlucht bij moeten boeken (vooral Maleisië en Indonesië door vele losse eilanden en aangezien de veerboot nogal wat tijd neemt...), maar dit was makkelijk zelf te regelen via internet, Air Asia heeft bijvoorbeeld goedkope en prima vluchten. Ook zijn we wel eens gewoon naar een vliegveld gegaan en daar ter plekke een vlucht geboekt. (Ze hadden daar alleen geen pinautomaten, dus moesten we eerst weer terug naar het centrum om geld te halen, niet erg handig haha). Je zou ook je hele ticket zelf kunnen regelen en dus gewoon je tas pakken, een vlucht boeken en daarna wel weer zien waar je verder naartoe vliegt. Maar wij vinden het wel prettig dat er een aantal vluchten vaststaan en dat we daar verder geen stress van hoeven te hebben. Ja, geloof het of niet, reizen is nog best wel zwaar soms, je bent continu je route aan het plannen en aanpassen, maar wat je ervoor terug krijgt is het zeker waard!

Wat moet je nog meer regelen
Na het wereldticket geregeld te hebben moesten we beide hard aan het werk om het geld bij elkaar te verdienen en adreswijzigingen te regelen e.d. Doordat we (langer dan) 1 jaar in het buitenland verblijven hadden we recht ons uit te schrijven bij de gemeente en hoeven we geen ziektekostenverzekering meer aan te houden binnen Nederland, wat nogal wat kosten bespaart. Onze Globetrotter reisverzekering (via Kilroy) kost namelijk maar rond de 600 euro voor een heel jaar.
Voor de belastingdienst/ IBG en eigenlijk alle instellingen waar je nog post van ontvangt moet je een postadres opgeven of adreswijziging doorgeven en vergeet niet iemand te machtigen voor je bankrekening. Het is altijd makkelijk iemand te hebben die vanuit Nederland je bankzaken kan regelen. Want geloof ons, je krijgt nog heel veel post en gezeur binnen waar je niet op zit te wachten.

Welke spullen neem je mee
Dat hangt natuurlijk helemaal van je reis af en het makkelijkst is om inpaklijsten van internet af te halen of uit boekjes als bv. De wereldreiziger. Onze tip; neem vooral niet te veel mee, ALLES is te koop in het buitenland. Vergeet je Paspoort en pinpas/ creditcard niet, dan kom je een heel eind.

Neem vooral geen rolkoffer mee, een backpacktas is een veel betere investering. Een warme trui/ vest/ windstopper is zeker aan te raden, ook al gebruik je hem in de warme gebieden niet, wanneer je een koude avond hebt of als je in aircobussen zit is een warm vest geweldig!

Jasper is erg blij dat we een Ipod, goede camera en minilaptop meehebben en Rosanne is blij met haar dagboekje en niet te vergeten haar plastuit! (dan kan je staand plassen, heel prettig als je op ranzige plekken komt en wanneer je wild moet plassen!). Goede schoenen is ook wel aan te raden als je bergen wil gaan beklimmen en neem anders lekker gympies mee, want die lompe schoenen van ons zijn zwaar en nemen veel ruimte in (hoewel wij enorm blij dat we ze meehebben).

Een reismaatje is wel aan te raden, alleen is maar zo alleen. Ook al willen we elkaar regelmatig achter het behang plakken, het is wel fijn dat er iemand is op wie je kan zeiken en tegen wie je kan zeuren. Als je je teen stoot moet je toch íemand de schuld geven... Vooral tijdens het onderweg zijn kunnen we nogal eens prikkelbaar zijn en kan er soms geen lachje vanaf, maar als we dan weer op een onbeschrijflijk mooie plek zijn is het fijn dit met je maatje te kunnen delen. Al met al zijn we best wel blij met elkaar ;-).

Ook een reisgids is belangrijk, de lonely planet (LP) vinden wij super, alles staat erin. In het begin vonden we het lastig om de LP te lezen, maar naarmate je de gids leert kennen en je engels tijdens het reizen beter wordt is hij TOP! In Azië kan je op veel plekken voor weinig geld een gekopieerde versie kopen. Wij hebben de gidsen gedownload van internet (kan via lonelyplanet.com) dat is goedkoper en ze staan bij ons gewoon op de Ipod. De laptop gebruiken we om de gidsen te lezen, dit werkt prima.
Verder gaan we vaak langs informatiecentra om folders/ wegenkaarten e.d. te verzamelen, dit is ook zeker een goede manier om leuke attracties in de omgeving te vinden.

Nu we in Australië zijn en gekozen hebben om te kamperen hebben we hier ter plekke kampeerspullen aangeschaft. Een deel van de spullen hebben we in "kwaliteit"winkels gekocht en de rest bij de "K-mart" en "Big W". Dit zijn twee prima winkels die werkelijkwaar ALLES verkopen voor ZEER goede/ lage prijzen. Verder heb je hier is Australië maar 1 gids nodig en dat is de CAMP-5. Dit is een boek waar ontzettend veel gratis kampeer/ overnachtingsplaatsen instaan en de wegenkaarten zijn superduidelijk. Helaas hebben wij dit boek niet gekocht en zitten we opgescheept met een K*Tboek... Misschien dat we in de bibliotheek nog een paar bladzijden van de CAMP-5 gaan kopiëren, want dat is echt DE kampeerbijbel.

Wat we achteraf anders gedaan zouden hebben
Ten eerste, kies als beginnend backpacker niet China als startpunt. Dit is nogal een cultuurshock en het reizen is hier behoorlijk moeilijk doordat bijna niemand Engels spreekt. Wij zijn hier maar twee weken geweest, wat veel te kort is en hebben veel overgeslagen omdat we het gewoonweg niet leuk vonden in China. Achteraf gezien hadden we wel meer willen zien en als we de foto's bekijken was het een prachtig land.

We zitten nu wel erg krap in het budget, het is te doen met de centen die we hebben maar als we thuiskomen zijn we dan ook compleet bankroet. Het zou dus fijn geweest zijn als we iets meer reserve gespaard zouden hebben. Maargoed, wie weet hadden we dan ook wel meer uitgegeven en kwamen we alsnog bankroet thuis, haha!

Met kerst en oud en nieuw zitten we op Tahiti, wat natuurlijk een gigantisch dure periode is (Tahiti is al een van de duurste vakantiebestemmingen...), vandaar dat we met de boot direct doorgaan naar Moorea en hier op de camping gaan staan. Hier is het goedkoper, maar we betalen dus nog steeds 23 euro per nacht daar... Gelukkig is er een supermarkt en een keukentje, dus het budget lukt ook daar weer. Let op bij het boeken van je vluchten wanneer je waar zit en wat accommodatie ongeveer kost. Let ook op het regenseizoen, regen is niet fijn! Maargoed, je weet nooit hoe het weer daadwerkelijk is, soms is er regen in het droge seizoen of zonneschijn in de regenperiode, je weet het maar nooit. Een datum verzetten van je geboekte vluchten bij Kilroy is trouwens gratis en wanneer je de route wilt veranderen kost je dat geloof ik 135 euro.

Verder hebben we op een aantal plaatsen in het hoogseizoen gezeten (zoals bv. Maleisië Borneo) wat het reizen een stuk moeilijker en minder leuk maakt. Zo moesten we slaapplek en activiteiten ver van tevoren boeken en gingen de prijzen soms wel 2 keer over de kop. Dat ver van tevoren boeken waren we niet zo goed in, dus dat was niet echt een succes. Aan de andere kant hebben we met een beetje geduld daar ook wel weer ons voordeel uitgehaald. Ver van tevoren boeken kost namelijk ook weer geld en als je op het laatste moment bijvoorbeeld aankomt bij een berg die je wilt beklimmen, heb je natuurlijk kans dat er een aantal afzeggingen zijn en dat jij voor een goede prijs mee kan ;-). Dit hebben wij dus meegemaakt zoals je begrijpt en dit heeft ons heel veel geld bespaard. Dus kijk ook weer uit met het boeken bij reisorganisaties, shop goed rond en pleeg even een telefoontje naar (of ga langs bij) de attractie die je wilt boeken om te informeren over de mogelijkheden en prijzen. Lokaal vervoer is bijvoorbeeld ook stukken goedkoper dan VIP bussen of andere toeristisch opgezette vervoersmiddelen. Ga waar de lokalen gaan, dit is meestal goedkoper en soms zelfs ook beter (even heel wat anders, maar vooral ook met eetgelegenheden! Met uitzondering van China in onze opinie, haha!). Al met al, let op dat je niet afgezet wordt. In Zuid-Amerika is het een heel ander verhaal met vervoer. Een beetje Spaans spreken zal zeker helpen om niet afgezet te worden en hier is het juist beter om goede busbedrijven te boeken. 

Minder kleding meenemen, dat is ook iets wat we in het vervolg gaan doen. En vooral GEEN wit, want dat krijg je met de handwas niet meer schoon. Een set ondergoed voor een week is voldoende, 1 lange broek en 2 korte/ driekwart + rokje is meer dan zat. Een stuk of 4 t-shirts/hemdjes en 2 lange mouw + vest/windstopper en heel misschien dan nog een bloesje is wel fijn. Twee paar wandelsokken (hangt er vanaf waar je heengaat natuurlijk), schoenen en GOEDE slippers en je bent klaar voor de rit! Oh en natuurlijk een pet en zonnebril!

Wij hebben een zeer uitgebreide EHBO-set bij ons, natuurlijk heel veilig en goed, maar we hebben hem nog maar nauwelijks gebruikt (wat natuurlijk fijn is). Alleen neemt weer de benodigde ruimte in beslag. Wat wij achteraf gezien zouden doen als we niet zo'n setje hadden; kijken in de winkel wat erin zit, kijken welke gebieden je naartoe gaat en kijken welke risico's je loopt en aan de hand daarvan zelf een setje samenstellen. De dingen die wij veel gebruiken zijn de thermometer en de pleisters. Reddingsdeken, verband, koelingselement, spuiten, gaasjes e.d. zijn natuurlijk fijn om te hebben, maar als we zo terugkijken op Azië hebben we geen risico's gelopen om deze middelen te hoeven gebruiken. Kijk, wanneer je een aantal dagen met z'n twee erop uit gaat in the middle of nowhere kan het wel eens handig zijn, maar zulke helden zijn wij nou ook weer niet, haha!

Malariatabletten zijn vreselijk rotspul en wij voelden ons er naar van. Jasper kreeg er buikpijn van en Rosanne was er wekelijks een dag niet lekker van. Ook hebben we genoeg mensen ontmoet die er psychisch een beetje van in de war raakten. Daar komt nog eens bij kijken dat ze Malaria niet eens tegengaan, ze zorgen er alleen voor dat wanneer je het krijgt je een minder grote dosis medicijnen hoeft te nemen. Een arts in Azië vertelde ons dat de tabletten in Azië niet echt nodig zijn, als je je lichaam 's avonds maar goed met (lichte) kleding bedekt en op de onbedekte plaatsen DEET smeert. Stel dat je ondanks dat alsnog Malaria krijgt kan je de tabletten op dat moment in grotere dosis alsnog innemen. Zolang je lichaamstemperatuur maar niet boven de 38 graden komt, niks aan de hand. Wel vertelde hij erbij dat in gebieden als Afrika de tabletten harder nodig zijn. Maargoed, aangezien we niet in Afrika zaten zijn we direct gestopt met die rot Lariam tabletten (die wij anders bijna 4 maand moesten slikken) en eigenlijk ging vanaf dat moment alles een stuk beter. Dit hangt natuurlijk helemaal van jezelf af en hoe lang je in Malaria-gevoelig gebied verblijft. Misschien dat jij er helemaal geen last van hebt en de tabletten gewoon kan slikken.

We zijn achteraf ontzettend blij dat we niet meer landen gaan bezoeken dan we nu gepland hebben. Als we ons eerste concept wereldticket hadden geaccepteerd waren we dus in 1 jaar naar te veel landen gegaan en hadden we te weinig tijd per land gehad om het goed te bekijken. Het is wel fijn om minimaal 3 week voor een land te hebben (grote landen natuurlijk langer). Wij hebben in onze rit al veel over moeten slaan/ moeten skippen omdat er gewoonweg geen tijd was om ALLES te doen en te bekijken. Dan maar beter één land goed bekijken en het andere land voor een volgende keer bewaren. In China, Indonesië en Australië hadden we graag meer tijd (en geld om overal heen te vliegen/ reizen) gehad. Maargoed, nu hebben we weer een aantal plekken om naar uit te kijken voor een volgende keer. Wie wat bewaart die heeft wat... :-)

Gooi nooit boeken weg, over de hele wereld zitten ruilwinkels. Soms ruil je twee oude boeken in voor één nieuwe of moet je een kleine bijdrage betalen voor een "nieuw" boek. Wij lezen tegenwoordig zelfs Engelse boeken, die zijn namelijk meer te verkrijgen en leveren betere ruildeals op. Van mezelf had ik nooit verwacht dat ik ooit nog boeken in het Engels zou gaan lezen, maar nu we er eenmaal aan begonnen zijn gaat het eigenlijk best goed! We begrijpen steeds meer en het is zeker goed voor ons Engelse taalgebruik.

Heimwee
Heimwee, wie krijgt het niet na lange tijd in het buitenland te verblijven. Het begint met een droom over thuis en het idealiseren van bepaalde dingen. Het missen van etenswaren en je vrienden waar je wel even weer een avondje mee zou willen doorzakken. De familiedagen en andere gezellige activiteiten die je dit jaar helaas niet gaat meemaken. Misschien zelfs een bruiloft of begravenis waar je niet bij kan zijn en wat je behoorlijk dwars zit. Maargoed, dit jaar is JOUW jaar en dit keer moet je eens voor jezelf kiezen wat ontzettend moeilijk is. Je moet eerst jezelf vergeven dat je er niet bij kan zijn en dat is het moeilijkste wat er is. Wanneer je eenmaal over die stap heen bent zal je zien dat het heus wel meevalt en dat je er over een jaar weer kan zijn voor iedereen. Eigenlijk is het ook wel eens lekker om een jaar alleen maar aan jezelf te hoeven denken, geen sociale verplichtingen en problemen in NL lijken zichzelf op te lossen. Maargoed, je mist dus ook een heleboel.
Wanneer je thuiskomt is het alsof er eigenlijk niets is veranderd, iedereen leeft zijn of haar leventje en alles is weer vergeten en vergeven. Na iedereen weer gezien en gesproken te hebben en weer op de hoogte te zijn van alle sociale situaties begint het weer te kriebelen... Je wilt weer weg uit dit land waar iedereen gehaast is en eigenlijk geen tijd heeft voor elkaar. Hoe kwam je er tijdens het reizen op om DIT te missen? Je bent zelf ook vreselijk druk, maar wilt zo graag je vrienden niet tekort komen, dan maar een nachtje korter slapen en morgen met Albert-Heijn boodschappentassen onder je ogen naar het werk... Is dat nou genieten van het leven?
Dit is wat wij onszelf steeds maar weer toefluisteren als de heimwee op komt zetten. En tot nu toe werkt het aardig. Het verlangen naar huis is er wel, maar we blijven ook iedere dag genieten van het moois om ons heen.
Tuurlijk zijn we wel eens reismoe en bespreken we of een jaar achteraf gezien niet te lang is geweest. Hadden we niet beter een paar keer 2 of 3 maand weg kunnen gaan? Maar welke werkgever gaat daar nou mee akkoord? Een jaar is lang, maar geweldig, deze vrijheid krijg je misschien wel nooit meer (al ligt dat natuurlijk geheel aan jezelf ;-) ). En soms, wanneer je reismoe bent kan een andere cultuur, een paar luxere nachten of een paar dagen rust DE oplossing zijn. Reizen is vrijheid en blijheid!

We hopen je aangestoken te hebben, want het is een geweldig avontuur om nooit meer te vergeten! Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben dan kan je ons altijd mailen!


Groeten Jasper en Rosanne